O víně
Nápoj, který protkává naší civilizaci několik tisíc let. Snad žádnému jinému nápoji se nevěnuje po celou tu dobu tolik pozornosti v kronikách, umění i náboženství jako vínu. Možná s výjimkou vody. To by nám mělo připomínat, že po každé sklence vína, si nezapomenout dát sklenku vody, aby nám nezastřela zdravý úsudek.
Pijme jen vína, která nás po prvním doušku vybízejí k dalšímu ochutnání, přemýšlení o vůni a jeho chuti, co nám připomíná. Při každém dalším doušku, po kterém přijdeme na tu chuť, se už můžeme nechávat unášet vlastní fantazií a představě kam nás ty příjemné vjemy zanesly. Rozkvetlá louka, ananas, čokoláda, broskve, citrusy, ostružiny, ...to vše jsou vjemy rozvíjející naši pozitivní představivost a náladu.
Je příjemné se ovínit, ale méně příjemné je se převínit, jak pro nás, tak pro okolí. Mysleme tedy i na odvrácenou tvář tohoto nádherného nápoje, který je dobrý společník, ale může být mizerný přisluhovač.
Suché není kyselé
Víno má být harmonické, plné celého komplexu chutí s dlouhým příjemným dozvukem. Pro to, aby toho víno dosáhlo, potřebuje mít vyvážený poměr kyselinky, dodávající svěžest a příjemně podporuje jeho chuťové vnímání.
U suchého vína je množství zbytkového cukru po fermentaci, ten co se nepřeměnil na alkohol, nižší než 4gramy na litr vína. Případně 9 gramů u vín, která rozdíl přepočtené kyseliny vinné k cukru nemají vyšší než 2.
Množství zbytkového cukru a kyselost jsou 2 rozdílné parametry, které v případě správného poměru nám dávají krásná vína. Když na takové víno narazíte, můžete být překvapeni, jak úžasně může chutnat, a chuť cukru Vám vůbec nebude chybět. Díky tomu si můžete bez nejmenších výčitek dát k vínu další sousto jídla nebo čokolády.
Nebojte se proto polosuchých a suchých vín.